Meer restaurants ondanks crisis

Ondanks de recessie is het aantal restaurants in Nederland toegenomen. Gemiddeld steeg het restaurantaanbod landelijk gezien de afgelopen 5 jaar met 3,1 procent. Relatief was de toename in de grote steden groter, met groeicijfers van 6,6 procent en in de vier grootste steden was dit zelfs 7,7 procent. Dit komt naar voren uit het onderzoek naar horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies

Utrecht zag de afgelopen 5 jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants, met 16,5 procent. De groei zat vooral in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent. Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal etablissementen toenam met 16,3 procent en 13,4 procent.

In Enschede is de sterkste daling geregistreerd, met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (min 2,3 procent) en Maastricht (min 0,6 procent) daalde het aantal restaurants. Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam. In deze steden waren vooral minder restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken.

Het aantal traditionele Chinees-Indische restaurants neemt al jaren af, blijkt uit het onderzoek. De afgelopen 5 jaar verdwenen 52 Chinees-Indische restaurants uit het straatbeeld van de grote steden, een daling van 8 procent. Tegelijkertijd maakten de ‘overige Aziatische’ keukens (Japans, Thais en Indiaas, maar ook uit overige Aziatische streken en landen) met een toename van 35 procent de grootste groei door van alle keukens.

Download hier het volledige overzicht met de ontwikkelingen per stad.