Aantal faillissementen retail neemt weer toe

Waar we eerder dit jaar nog konden melden dat het aantal faillissementen in de retail leek te dalen is het aantal faillissementen in de Nederlandse detailhandel in juli weer licht gestegen. Waar in juni 52 winkelbedrijven failliet werden verklaard, gingen in juli zestig retailers op de fles. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS.


De stijging lijkt echter te komen door een extra zittingsdag van de rechtbank. In juli gingen onder meer dertien winkels in huishoudartikelen failliet. Daarnaast gingen zes winkels in recreatieartikelen, drie elektronicazaken, één supermarkt of warenhuis en zes winkels in voedingsmiddelen op de fles.

Over het tweede kwartaal staat de teller van het aantal failliete retailers daarmee op 177. Winkels in overige artikelen, zoals kleding, bloemen en cadeauartikelen voeren met 73 faillissementen deze lijst aan.

Volgens de ING komt de retailsector echter wel in stabieler vaarwater aangezien de bank verwacht dat de detailhandelsomzet in 2014 met 1% zal stijgen. Dit werkt ook door in de prognoses voor 2015 met een stijging van 1,5% tot gevolg.